MAKARONIKI
- Termin: 16 marca 2022, godz. 12:00
- Stopień trudności:
- Cena: 459zł / osoba
Zapraszamy na około 5 godzinne szkolenie cukiernicze poświęcone Makaronikom.
W czasie szkolenia nauczysz się jak przygotować idealne ciasto na makaroniki w dwóch wersjach smakowych oraz sześć rodzajów nadzienia- mas- które połączą dwie słodkie mini bezy migdałowe. Zdradzimy Ci sekret idealnego ciasta, jego kształtu i wyglądu.
Te coraz popularniejsze w Polsce ciasteczka zawojowały już świat, poznaj sztukę wypieku Makaroników i zaskocz swoich klientów i gości!
Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji . Już w XIII wieku w regionach upraw migdałów w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków pieczono ciastka z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek jaj.
Makaroniki, początkowo stanowiące pokarm biedaków, z czasem zyskały uznanie wśród zamożniejszych grup ludności, pojawiły się na stołach możnowładców i monarchów. W okresie odrodzenia znane i cenione były w całej Europie i w Krajach Arabskich.
Obecnie we Włoszech każdy region posiada swój własny przepis na makaroniki i uznaje go za jedyny oryginalny.
Szkolenie w Cookn
Talk opiera się na metodzie francuskiej- czyli beza przygotowywana jest na zimno.
W czasie zajęć każdy przygotuje trzy rodzaje makaroników:
- naturalne białe,
- naturalne kakaowe,
- barwione tęczowymi barwnikami spożywczymi,
oraz 6 smaków kremowego nadzienia:
– nugatowe
-limonkowe
-czekoladowe
-porzeczkowe
-słony karmel
– smak niespodzianka- inny dla każdej grupy.
Szkolenie zakończone imiennym certyfikatem!
Informacje dodatkowe
- Dbamy o Wasze bezpieczeństwo- prosimy o przestrzeganie nowych zasad regulaminu dotyczących bezpieczeństwa, higieny pracy oraz reżimu sanitarnego na terenie Akademii.
- JEŚLI POTRZEBUJESZ FAKTURY zamiast paragonu skontaktuj się z nami telefonicznie przed wypełnieniem formularza.
- Jeśli przyjeżdżasz do nas z daleka i potrzebujesz noclegu skontaktuj się z nami- dla Gości Cook
n
Talk mamy specjalną ofertę w Hotelu Nihil Novi w centrum Radomia. - Potrawy przygotowywane na warsztatach są przeznaczone do konsumpcji.
- Do dyspozycji uczestników warsztatów przekazujemy sprzęty kuchenne i fartuchy na czas zajęć.
- W cenę warsztatów wliczone są produkty potrzebne do wykonania zaplanowanych potraw, przepisy, kawa, herbata i woda dla Uczestników (dla pełnoletnich lampka wina do kolacji) opieka kucharza i świetna atmosfera.
- Zapewniamy dobrą atmosferę, a Ciebie prosimy o przyjście w dobrym humorze i wygodnych butach, a jeśli możesz weź ze sobą pojemniki na żywność (będzie coś na wynos 😉 )
Organizator zastrzega sobie możliwość odwołania lub przełożenia kursu w przypadku nie osiągnięcia minimum uczestników- jeśli tak się stanie- dzień przed zajęciami, na które nie zebrała się grupa otrzymasz wiadomość mailową w tej sprawie. Brak wiadomości to dobry znak:).