Jesteśmy w social mediach

MOMENTY drink&cook

  • Termin: 24 czerwca 2022, godz. 17:30
  • Stopień trudności:
  • Cena: 239zł / osoba

24 Herbs Botanical Gin Show- MOMENTY

W trakcie przygotowania Waszych Momentów– Mateusz Środa, wicemistrz Polski
barmanów oprowadzi Was po świecie sensoryki, igrając ze wszystkimi Waszymi
zmysłami.
Całość przygotowana będzie na bazie radomskiego 24 Herbs Botanical Gin.
Przekonacie się , jak bardzo zróżnicowane może być jego zastosowanie i jak ,
prostymi sposobami możecie sami podkreślić ekskluzywność przygotowanych
momentów za pomocą manipulacji multisensorycznej (brzmi poważnie – ale to
naprawdę łatwe).
Podczas panelu degustacyjnego dowiecie się sporo o historii, produkcji i
fenomenie popularności ginu, poznacie podstawy teorii smaku, otrzymacie
przepis na Iluzionist Gin, który magicznie zmienia swój kolor i będziemy „palić
zioło”…a dokładniej różne zioła 🙂
Na koniec odpowiemy sobie na pytanie, czy drinki da się uwędzić…i jak to zrobić:)
Podróż zaczniemy od eleganckiego, wytrawnego i wyrazistego w smaku Perfect
Martini, który jest idealnym apertifem.
Poznacie historię i metody jego przygotowania a następnie ubierzemy go w
cytrusowy i/lub ziołowy garnitur aromatyczny, by zagrać na naszym zmyśle
węchu.
Kolejne dwa punkty podróży będą ponownie dotyczyły ziół i cytrusów – jednak
tym razem, to ich smak będzie nadawał odpowiedniej głębi i podkreśli konkretne
składniki użyte w trakcie produkcji naszego ginu.
Basil Smash, gdzie bazylia przejmie kontrolę nad bazą ziołową i wyeksponuje
wszystkie cytrusowe nuty oraz Gimlet – który wykona dokładnie odwrotne
działania.
Za pomocą zmiany jednego składnika, pobawimy się naszym zmysłem smaku.
Kolejny zmysł, który zmanipulujemy, to zmysł wzroku. Nie byłoby niespodzianki,
gdybyście wiedzieli co to dokładnie będzie – możemy tylko napisać, że będzie to
coś, co doskonale znacie, jednak nie będzie to tak oczywiste.
Kończąc naszą podróż będziecie musieli skonfrontować się ze złożoną
multisensoryką, gdzie Mateusz wpłynie na wszystkie 5 Waszych zmysłach
jednocześnie – finalnie serwując Wam ponadczasowe Negroni, według własnej
interpretacji.
Negroni, to wyjątkowy koktajl, trudny do zrozumienia – dlatego poznacie
algorytm dzięki któremu dowiecie się jak przejąć kontrolę nad jego
temperamentem.
Gdy już zapoznacie się ze sztuką sensoryki, będziecie mogli sami przygotować
jeden koktajl, bazując na gotowej recepturze oraz sami wybierzecie, na który ze
zmysłów chcecie dodatkowo wpłynąć, używając odpowiedniej techniki.
Wszystkie koktajle zostaną przygotowane przy użyciu składników dostępnych w
lokalnych sklepach, każdy z nich jest możliwy do odtworzenia w domowych
warunkach, prezentowane techniki są przystępne dla osób niezwiązanych z
gastronomią lub w przypadku multisensoryki – opisane zostaną alternatywne
sposoby.
Trener jest cały czas obecny i zareaguje, gdy wkradnie się jakiś błąd techniczny,
podpowie, pokieruje w razie potrzeby.
Prezentowane koktajle będą podane w formie degustacyjnej, własny koktajl
przygotujecie w pełnej wersji. Otrzymacie również autorskiego welcome drinka w
nowatorskiej formie Ready to drink, by odpowiednio przygotować się do gotowania
z Michałem 🙂

W trakcie COOKING CLASS- MOMENTY- by Fabiszewski przygotujecie 7 zachwycających kompozycji

Amuse Bouche:

ryż/jaśmin/bergamotka

Appetizer:

pomidor/horapha/słonecznik

śledź/musztarda/ hibiskus

Intermezzo:

pomelo/gin/storczyk

Maine Course:

prosiak/ trufla/siano

Petit Four:

jałowiec/śmietana/trynitario

modrzew/miód/słonecznik

 

#cudzecwalicie #swegonieznacie – do zobaczenia w CooknTalk! 🙂

Informacje dodatkowe

  • Dbamy o Wasze bezpieczeństwo- prosimy o przestrzeganie nowych zasad regulaminu dotyczących bezpieczeństwa, higieny pracy oraz reżimu sanitarnego na terenie Akademii.
  • JEŚLI POTRZEBUJESZ FAKTURY zamiast paragonu skontaktuj się z nami telefonicznie przed wypełnieniem formularza.
  • Jeśli przyjeżdżasz do nas z daleka i potrzebujesz noclegu skontaktuj się z nami- dla Gości CooknTalk mamy specjalną ofertę w Hotelu Nihil Novi w centrum Radomia.
  • Potrawy przygotowywane na warsztatach są przeznaczone do konsumpcji.
  • Do dyspozycji uczestników warsztatów przekazujemy sprzęty kuchenne i fartuchy na czas zajęć.
  • W cenę warsztatów wliczone są produkty potrzebne do wykonania zaplanowanych potraw, przepisy, kawa, herbata i woda dla Uczestników (dla pełnoletnich lampka wina do kolacji)  opieka kucharza i świetna atmosfera.
  • Zapewniamy dobrą atmosferę, a Ciebie prosimy o przyjście w dobrym humorze i wygodnych butach, a jeśli możesz weź ze sobą pojemniki na żywność (będzie coś na wynos 😉 )

Organizator zastrzega sobie możliwość odwołania lub przełożenia kursu w przypadku nie osiągnięcia minimum uczestników- jeśli tak się stanie- dzień  przed zajęciami, na które nie zebrała się grupa otrzymasz wiadomość mailową w tej sprawie. Brak wiadomości to dobry znak:).

Formularz zapisu na kurs

Brak miejsc.

Kontakt

Akademia Kulinarna COOK`N`TALK 26-600 Radom, Rynek 7

tel. 577 022 302
mail: info@cookandtalk.pl  NIP: 948 231 18 31

VOUCHER PREZENTOWY na warsztaty kulinarne można zakupić:
– bezpośrednio w CooknTalk- napisz do nas mail
– w Prezent Marzeń- https://prezentmarzen.com
– w Katalog Marzeń – https://katalogmarzen.pl/pl/propozycje-partnera/cook-n-talk